Zjistili jsme, jak zachránit jídlo

Upraveno: 09.02.2023
Ilustrační obrázek

Jak zachránit jídlo, jak jídlo správně skladovat, kdy jej nakoupit a jak vařit beze zbytků. To vše a mnoho dalšího se dozvěděli účastníci besedy s Davidem Hájkem, který je jedním ze členů organizace Zachraň jídlo. 

David Hájek představil, jak organizace Zachraň jídlo vznikla a jak se sám podílí na zachraňování potravin. Velkou inspirací pro organizaci Zachraň jídlo je Velká Británie, která je ve zodpovědném zacházení jídlem oproti České republice ne o krok, ale o dva kroky napřed. Mezi své úspěchy si tahle parta nadšenců může připsat například to, že v některých obchodních řetězcích koupíte také ovoce, které nemá barvu přesně podle šablony, ale o odstín světlejší nebo tmavší, nebo zeleninu, která nemá klasické míry, ale vyrostla s jedinečnými křivkami. 

Autor besedy seznámil zúčastněné také se zajímavými fakty.

  • Věděli jste například kolik vyprodukovaného jídla končí v koši? Celá 1/3 vyprodukovaného jídla neskončí na talíři nebo v žaludku ale vyhodí se.
  • Vyhozené jídlo pak vytvoří okolo 8% emisí skleníkových plynů, což je o 7% více než letecká doprava!
  • Tušili jste jakou cestu urazí banán než si jej dáte ke svačině? Průměrně urazí banán okolo 10.000 Km, zabere mu to 14 dnů a dotkne se jej 33 lidí, než si jej oloupete a sníte.
  • Vyhodili byste peníze na dovolenou do koše? Průměrná česká domácnost vyhodí za rok jídlo v hodnotě 8.000 Kč.
  • Kilo hovězího masa je běžně v supermarketech v akci, věděli jste ale, že na jeho výrobu se spotřebuje až 15.500 litrů vody?
  • Nejnáročnější na vodu je ale výroba čokolády. Na 1kg čokolády připadá 24.000 litrů vody! Nicméně kilo hovězího spotřebujeme rychleji než kilo čokolády.

Pan Hájek také uvedl, že je potřeba vnímat zeleninu jako květiny. Pokud si totiž koupíme v obchodě řezanou květinu, seřízneme ji a dáme ji do vody. Proč to ale také neudělat se zeleninou? Jestliže seřízneme hlávku salátu a dáme ji do misky s vodou, vydrží nám mnohem déle. 

Zjistili jsme také rozdíl mezi údaji s názvem "Minimální trvanlivost do..." a "Spotřebujte do...", rozdíl mezi těmito daty objevíte zde.

Jak skladovat potraviny, aby vám vydržely co nejdéle, objevíte zde.

Jestliže se chcete naučit vařit beze zbytků, již nyní se připravte. Chystáme pro vás dva workshopy pod vedením odborníků na gastronomii! Sledujte naše aktuality, brzy se dozvíte více. 

Beseda proběhla v rámci projektu Neplýtvej jídlem, Opavo!, který je spolufinancován z rozpočtu Moravskoslezského kraje v rámci programu Podpora vzdělávání a poradenství v oblasti životního prostředí.