Opava se aktivně účastnila projektu Švábkafest

Upraveno: 05.03.2020
Spolupráce hotelových škol z Opavy a Liptovského Mikuláše, partnerského města Opavy, je v posledním roce velmi intenzivní. Na začátku března školy společně uspořádaly v Liptovském Mikuláši „Týden opavské kuchyně“.

Spolupráce hotelových škol z Opavy a Liptovského Mikuláše, partnerského města Opavy, je v posledním roce velmi intenzivní. Na začátku března školy společně uspořádaly v Liptovském Mikuláši „Týden opavské kuchyně“.

V neděli dne 12.9.2010 pak proběhl za slunečného počasí na náměstí Osvoboditelů v Liptovském Mikuláši „Švábkafest“, festival brambor doplněný bohatým kulturním programem. Diváky bavily místní folklórní soubory Váh a Ďumbier, ale i akordeonový soubor Andante působící pod vedením Hany Noskové při ZUŠ Václava Kálika v Opavě. Zlatým hřebem kulturního programu bylo vystoupení známe slovenské skupiny Lojzo.

Hlavním tématem programu ovšem byly brambory, slovensky Švábka. Jak byli informování i diváci hlavních nedělních zpráv TV JOJ, podařilo se společně připravit nejdelší Liptovský drob dlouhý více jak 15 metrů, čímž byl vytvořen slovenský rekord. Na podiu proběhla i kuchařská šou zaměřená na pokrmy z brambor, studenti hotelových škol připravili pro návštěvníky akce ochutnávky netradičních bramborových jídel. Zahrádkáři z Liptovského Mikuláše i z Malých Hoštic prezentovali na náměstí různé odrůdy brambor, soutěžili o největší a nejkurióznější bramboru.

V pondělí 18. října bude zahájen Týden liptovské kuchyně v Opavě, který opět společně pořádají hotelové školy z Opavy a Liptovského Mikuláše. Občané Opavy budou moci ochutnat liptovskou kuchyni v restauraci Zelený jelen na náměstí Svobody, studenti a pedagogové Vyšší odborné školy a Hotelové školy Opava také v restauraci Vesna.

Obě podzimní akce, Švábkafest i Týden liptovské kuchyně, byly podpořeny Evropskou unií z programu Přeshraniční spolupráce Slovensko-ČR.