Dny slovenské kuchyně v Opavě
Tato akce navázala na Týden opavské kuchyně, který se uskutečnil v roce 2007 v Liptovském Mikuláši, a na kterém Vyšší odborná a Hotelová škola Opava spolupracovala se statutárním městem Opava. Obdobnou akci v rámci partnerství měst Opava a Liptovský Mikuláš připravila VOŠ a HŠ Opava ve dnech 20. – 24. 10. 2008 i pro opavskou veřejnost.
Slavnostní zahájení akce se konalo ve školní restauraci Vesna v pondělí 20. 10. 2008, přítomni byli za statutární město Opava Ing. Kůrečková a Ing. Machovský, za Mestský úrad Liptovský Mikuláš Ing. Jančoková a Jaroslav Němec a za VOŠ a HŠ Opava ředitel školy Mgr. Honka a Mgr. Šmíd.
Dny slovenské kuchyně tedy proběhly v samoobslužné jídelně Zelený jelen na nám. Svobody 2, kterou škola provozuje. Akce měla velmi pozitivní ohlas. Denně se připravovalo ve spolupráci se slovenským kuchařem a dvěma studenty hotelové školy v Liptovském Mikuláši 5 hlavních jídel, 1 jídlo bezmasé a 1 polévka. Největší ohlas měly brynzové halušky a strapačky se zelím. Dále se připravovaly např.: Vážecká pochútka, Tatranský špíz, Liptovský řízek, Brynzové pirohy se zakysanou smetanou, Tatranský řízek, Bojnická pochútka, Plněný oštěpok. Denně se prodalo cca 130 slovenských jídel a jídelnu navštívilo denně cca o 80 zákazníků více než při běžném provozu.
I zaměstnanci školy a studenti, kteří se stravují ve školní restauraci Vesna, měli možnost se seznámit se slovenskou kuchyní. Po celý týden byla možnost vybírat oběd ze dvou jídel, přičemž jedno jídlo byla vždy slovenská specialita. I zde měla akce jednoznačný úspěch – za celý týden se vydalo 860 porcí slovenské kuchyně, což je takřka polovina vydaných jídel.
Celou akci lze hodnotit jako velmi úspěšnou, poděkování patří statutárnímu městu Opava, které pomáhalo s organizačním zabezpečením a propagací celé akce.
V Opavě dne 31. 10. 2008
Mgr. Milan Šmíd
statutární zástupce VOŠ a HŠ Opava