Festival filmů o přírodě poprvé v Opavě
Ty nejlepší filmy o udržitelném rozvoji z celého světa přiváží poprvé 7. února do kina Mír festival Ekotopfilm. Jedná se o nejstarší festival dokumentárních filmů o životním prostředí a udržitelném rozvoji na světě, jehož první ročník se odehrál ještě v bývalém Československu v roce 1974. Od té doby se konal na Slovensku, kde se letos uskuteční už po 44. a na podzim proběhl poprvé i v Česku. Cílem festivalu je zábavným způsobem vzbudit zájem veřejnosti a mladé generace o témata udržitelného rozvoje, která mají vliv na každodenní lidský život.
Festivalové dopoledne je v rámci Junior festivalu věnováno žákům základních a středních škol. Od 16 hodin pak začíná program pro širokou veřejnost s těmi nejlepšími filmy, které z 81 snímků zvítězily ve festivalové soutěži. Ukazují krásu a bohatost přírody, přinášejí nejnovější vědecké poznatky nebo nabízejí řešení klimatických problémů. Součástí programu je i beseda se zakladatelem české pobočky Sea Shepherd Martinem Švadlenkou, na které představí tuto celosvětovou ochranářskou organizaci a vysvětlí, proč je ochrana moří a oceánů důležitá i pro náš život v České republice. Navíc je potřeba zdůraznit, že veškerý program festivalu je zdarma.
Z filmové nabídky je ke zhlédnutí snímek Yellowstone, který dokazuje, že i u přírodopisného filmu se člověk může zasmát.Díky špičkové filmařské technice má divák pocit, že se ocitl uprostřed národního parku. Na festivalu bude nabídnuto i řešení klimatických změn v kratším filmu Klimatická chyba. Snímek Vedlejší úlovek pojednává o problematice rybolovu a příběh Štěstí bez peněz zase o člověku, který žije skutečně bez peněz z vlastní vůle a proto, aby šířil osvětu. Jste zvědaví, jak to asi vypadá? Přijďte se podívat! Za zhlédnutí bude jistě stát i pozoruhodný dokument Lidské tělo: mikroskopické safari, které vezme diváky na výlet za exotickými tvory, nikoli ovšem do přírody, ale přímo do lidského těla. V zábavné road movie Vaření z odpadu nám průvodce David ukáže, jak bojuje proti plýtvání potravinami a že je možné ze zbytků vykouzlit zajímavá jídla.