Evropský týden mobility 2016

Upraveno: 29.05.2020
V Opavě se můžeme těšit na již šestý ročník této kampaně. Pojďme se rozhýbat, buďme čistěmobilní! Jak? Třeba na bruslích, na kole, na koloběžce, pěšky, ale také využitím městské hromadné dopravy.

Kampaň s názvem Evropský týden mobility, která probíhá v mnoha městech po celé Evropě vždy od 16. do 22. září, má za cíl upozornit na neudržitelný nárůst individuální automobilové dopravy ve městech a rovněž ukázat způsoby řešení. Tato celotýdenní kampaň vznikla v roce 2002 rozšířením Dne bez aut (22. září), který má mnohem hlubší historii, jež sahá do padesátých let minulého století, kdy si lidé začali uvědomovat, že automobilismus snižuje kvalitu života ve městě.

V Opavě se můžeme těšit na již šestý ročník této kampaně. Pojďme se rozhýbat, buďme čistěmobilní! Jak? Třeba na bruslích, na kole, na koloběžce, pěšky, ale také využitím městské hromadné dopravy. Začneme už v sobotu 10. září, kdy od 20 hodin propukne Blade Night s OC Breda & Weinstein a hned druhý den v neděli od 11 hodin proběhne v Městských sadech Finále moravské inline tour 2016. V sobotu 17. září nasedneme na kolo a od devíti hodin se můžeme projet po cyklostezce až do Krnova na Kofolu a zase zpátky do Opavy na Fidorku. Startovat se bude v Opavě u Městského koupaliště a v Krnově u Petrova rybníku. Cestou bude opět připravena řada zajímavých stanovišť.

Aby nepřišly zkrátka ani děti školou povinné, budou se moci jednotlivé třídní kolektivy zapojit do celoevropské dopravní soutěže Oblékáme hada Édu nebo se zúčastnit Dne na kolečkách, který se bude konat ve středu 21. září od 9 hodin v podzemních garážích OC Breda & Weinstein. Jelikož by i Magistrát města Opavy šel rád příkladem a ukázal, že se jeho zaměstnanci jeden den bez auta klidně obejdou, zapojil se ve stejný den do akce Na úřad bez auta! organizované Krajským úřadem Moravskoslezského kraje. Zúčastněné zaměstnance magistrátu poznáte podle toho, že budou mít na sobě tričko limetkové barvy s logem Dne bez aut, ale především podle toho, že se dopraví do práce i z práce jinak než autem.

A abychom Den bez aut náležitě využili, budou se moci zájemci přepravit, stejně jako loni, ve čtvrtek 22. září městskou hromadnou dopravou zdarma poté, co řidiči předloží malý technický průkaz vozidla. Tím prokáží, že auto nechali stát a mají zájem přepravit se jinak, čistěji, hromadnou dopravou. Jeden technický průkaz poslouží jako jízdenka pro jednu osobu.

Evropský týden mobility uzavřeme charitativně podbarvenou cyklojízdou Opavou ve spolupráci se Slezským gymnáziem, Opava, kdy za každého zájemce, který se cyklojízdy zúčastní, přispěje město určitou částkou na charitní hospicovou péči Pokojný přístav. Cyklojízda je plánována na sobotu 24. září a startovat se bude průběžně od 14 do 15 hodin z prostoru před vstupem na fotbalový stadion v Městských sadech. Cíl bude tamtéž do 18 hodin. Účastníci obdrží mapku s doporučenou trasou a cestou budou sbírat razítka ze stanovišť. Za předložená razítka v cíli obdrží drobnou odměnu. Účast na cyklojízdě je zdarma.