Silnice I/11 mezi Ostravou a Opavou by měla být hotova v druhé polovině roku 2015

Upraveno: 19.02.2020

Ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS) minulý týden v pátek pracovně navštívil Moravskoslezský kraj. Návštěvu zahájil prohlídkou dvou klíčových staveb na silnici I/11 mezi Ostravou a Opavou, kde se předkládá dokončení v roce 2015. Dalším z důležitých bodů jednání byla příprava obchvatů Opavy a Krnova.

O přítomnosti ministra dopravy na slavnostním otevření cyklistické stezky č. 55 „Slezská magistrála“ mezi Krnovem, Opavou a Velkými Hošticemi byla již veřejnost informována.

Na výstavbu čtyřproudé silnice I/11 v šestikilometrovém úseku stavby „Prodloužená Rudná, hranice okresu Opava“ bylo v roce 2013 přiděleno 650 milionů korun. Se zhotovitelem stavby byla dojednána desetiprocentní sleva, předpokládá se spolufinancování z Operačního programu Doprava. Tato stavba se tak může po letech váhání naplno rozběhnout.

Výrazný posun vpřed zaznamenal téměř desetikilometrový úsek jedenáctky u Mokrých Lazců. Pro rok 2013 na ni byla přidělena částka 1,37 miliardy korun.

„Jenom na tyto dvě klíčové stavby na silnici I/11 máme pro tento rok k dispozici dvě miliardy korun. Se zhotovitelem jsme uzavřeli dodatky, díky nimž jsme na jedné straně docílili řady slev a na straně druhé jsme se zavázali k harmonogramu a financování. Neočekávám dále už žádnou komplikaci,“ uvedl ministr dopravy.

Oba tyto silniční úseky mezi Ostravy a Opavou by se tak motoristům mohly otevřít najednou.

„Všichni občané západní části Moravskoslezského kraje získají přístup na dálnici a výrazně se uleví obyvatelům městského obvodu Ostrava-Poruba,“ dodal ministr Stanjura.

Se současným vývojem je spokojena 1. náměstkyně primátora a předsedkyně Sdružení pro výstavbu komunikace I/11-I/57 Pavla Brady (SZ). „Intenzivní činnost našeho Sdružení ve spolupráci s Moravskoslezským krajem přinesla své výsledky. Finanční prostředky, které byly zajištěny umožňují dokončit klíčové úseky jedenáctky a napojit tak západní část našeho kraje na dálnici D1“.

Optimistická je rovněž hrabyňská starostka a místopředsedkyně Sdružení pro výstavbu komunikace I/11-I/57 Zdeňka Jordánová (ČSSD). „Jsem ráda, že se výstavba jedenáctky posunula výrazně dopředu, a to nejen u Mokrých Lazců, ale i u Prodloužené Rudné. Na obě komunikace všichni netrpělivě čekají, A to nejen lidé z dopravou postižených obcí, ale také podnikatelé“.

Další jednání ministra dopravy se odehrála v Krnově. Zástupci města, Sdružení pro výstavbu komunikace I/11-I/57 a místních podnikatelů diskutovali o výstavbě severovýchodního obchvatu Krnova. Zahájení jeho výstavby se předpokládá v polovině roku 2014, jeho zprovoznění pak v roce 2017. Probíral se také plán západního obchvatu Krnova, na který dosud nebyly vyčleněny finanční prostředky. Debata se dotkla také stavby východní části severního obchvatu Opavy, která by měla být zprovozněna ve stejném termínu jako krnovský severovýchodní obchvat.

U západní části severního obchvatu Opavy by do konce roku 2015 mělo dojít k vydání územního rozhodnutí.

Ing. Martin DOSTÁL, v. r. tajemník Sdružení

(tel.: 553 756 402, 604 229 417, e-mail: martin.dostal@opava-city.cz)